Saturday, 9 May 2009

Circa 15th Century by Kochi Architect's Studio

'The Circa 15th Century stool by Kochi Architect's Studio, refer to classical shape in Europe of the 15th century "Renaissance". There are "old and new" "abstract and embodiment" "ornament and anti-ornament" "reality and unreality" in it.'
- Kochi Architect's Studio.
a+. kochi architect's studio

Friday, 8 May 2009

Fungus Chair- MAD Studio

Fungus Chair 1
Fungus Chair 2By MAD Studio, the Fungus Chair made from Fibreglass is an urban furniture for Zhangjiang Art Festival, 2007.

The Fungus Chair is an organic architectural object. It is neither public furniture nor sculpture, but occupies a place between. The chair represents a basic organic form that can be repeated endlessly, creating infinite combinations. Together, these chairs will scatter across urban public space like mushrooms made of modern materials.

The Fungus Chair plays the same role in the urban environment as its natural counterpart in an eco-system. The emphasis is not necessarily on the most efficient use of space: rather, within a context of functional and efficient city centres, built around one goal (commerce),
the fungus provides a welcome element of poetry, individuality and spontaneity. The fungus takes a supporting role: furthering the healthy development of the social culture.

The Fungus Chair was originally created as part of the Living Zhangjigang 2007 project, a large scale public art project organized throughout Zhangjigang Hi-tech Park, in the Pudong District of Shanghai, China.

Fungus Chair 3Fungus Chair 4Fungus Chair 5
a+. mad studio

Katsuyuki Fujimoto's Oy house

Oy house 1Oy house 2Oy house 3
Designed by Katsuyuki Fujimoto Architect & Associates, Oy House in Kyoto, Japan has this courtyard in the interior with an open street view allowing nature and its present to paint the house, as though it's a blank piece of canvas.

The day-light that penetrates freely throughout this silent house magically transform the subtle elements of the house into lively materials and colors with a stark modern poetry of Japanese spirituality. The artificial lighting during night time helps in creating an ambience that calm the minds of those who reside in it.

The present of contemporary minimalist design together with the timeless japanese architectural elements gave Oy House a different subtle identity...
Oy house 4Oy house 5Oy house 6Oy house 7Oy house 8Oy house 9Oy house 10Oy house 11Oy house 12Oy house 13
a+. katsuyuki fujimoto architect & associates via via via

The chapel in La Calera by Daniel Bonilla- Simple Stunning Architecture 17

The chapel in La Calera 1The chapel in La Calera 2
Designed by Architect Daniel Bonilla, the chapel La Calera in Colombia (completed in year 2oo4) has a basic geometry that tries to alter the territory as little as possible. It uses the natural features of the environment, the wind and the light, to create an essential harmony. The chapel is designed to open to the outside to allow worshipers to gather in mass, this architectural design appeases both small private groups and large public functions, in a country full of contrasts, making this transformation a symbolic within itself.

The relation between a still and a mobile volume represents
"the passage between two worlds, between the known and the unknown, the light and the darkness. As the door opens, a mystery is revealed, and has a dynamic and psychological value, not only showing us a landscape, but inviting us to pass trough it."

This change of focus, scale and perspective, transforms the component of the chapel; the space for the altar turns into the space for the choir, the main nave transforms into the lateral nave and the tabernacle becomes part of the landscape. To make all aforementioned things possible, the placement of the building was scrupulously studied.

The materials work on these same principles, they mimic the natural surroundings. In this way the rigid structures are static as the stones, while the mobile body made of steel, glass and wood form an interwoven design. The reflecting pond, on one of the chapel's sides, dilutes the massive structure into the landscape, and it also accents and distorts the volume to make its density to fade away.

The chapel in La Calera 3The chapel in La Calera 4The chapel in La Calera 5The chapel in La Calera 6The chapel in La Calera 7The chapel in La Calera 8The chapel in La Calera 9The chapel in La Calera 10The chapel in La Calera 11

The chapel in La Calera 12Plan. (click for a clearer view)

The chapel in La Calera 13Elevation. (click for a clearer view)

The chapel in La Calera 14Section. (click for a clearer view)

La Calera 15Sketch. (click for a clearer view)

a+. daniel bonilla via via

Wednesday, 6 May 2009

Love House + Love House & Moon by Takeshi Hosaka Architects

Photo above ::Kozo Takayama

Photo above ::Amanda Prior

Photo above ::Nacasa & Partners

LOVE HOUSE is a house located in Kanagawa, Japan designed by Takeshi Hosaka Architects for a couple.
'On a very small site of 33 square meters of frontage 3.3m / 10m deep, I planned a building of frontage 2.7m / about 9m deep. I draw the biggest curve on there with width and depth of a building, I distributed a place of a roof and a place of a sky with the curve. And I planned the stairs which went up from the first floor to the second floor with this curve. The main space of the building which these created, it is it with the space that it "is not indoor, and is not the outdoors.

Sunlight shows the change from early morning to the evening very clearly to this space. This space without a lighting equipment turns into space where the light of some candles and the darkness of night live together. On a rainy day, a rainy curtain appears along a curve of a roof.When it rains, it is not always the same sound. Quiet rain, intense rain, rain with wind ... rain creates various sounds.

Light of the sun and moonlight play in the LOVE HOUSE, and rain and wind visit LOVE HOUSE, and birds and insects visit a tree and a fruit tree of LOVE HOUSE. The situations differ every day. We can know that all nature given on the earth is prepared in very small LOVE HOUSE. A couple chose coexistence with all things to visit LOVE HOUSE and they decided not to put television to enjoy this rich space.

LOVE HOUSE does not separate indoor and the outdoors. I discovered the new space that it "is not indoor, and is not the outdoors". And LOVE HOUSE was made. Our sense and instinct may continue still having the thing which the human felt at the time of the Creation. I have a feeling that LOVE HOUSE can remind us of them.'
- Takeshi Hosaka.

Photo above ::Amanda Prior
Photo above ::Kozo Takayama

Photo above ::Nacasa & Partners
Photo above ::Kozo Takayama
Photo above ::Nacasa & Partners

a+. takeshi hosaka architects via via